Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lax i ugn med kvisttomater och vispad basilikakräm

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Tom Sjöstedt har komponerat ihop en ljuvlig fiskrätt där basilikakrämen gör sig perfekt ihop med laxen. Måste testas!

Ingredienser

4 portioner

Lax i ugn

  • 600 g kulpotatis
  • 4 vitlöksklyftor, krossade
  • Salt och olivolja till potatisen
  • 600 g laxfilé (mittbiten)
  • Salt och svartpeppar
  • 200 g fetaost
  • 400 g kvisttomater (Tomaterna får gärna sitta kvar på kvisten)
  • 1 msk olivolja

Basilikakräm

  • 2 dl crème fraiche 34 %
  • 0 ,5 vitlöksklyfta,
  • 1 basilika
  • 0 ,5 citron, skalet
  • Salt
  • Basilika till garnering

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Lägg potatisen på en plåt och blanda med vitlök, salt och olivolja. Rosta i ugnen ca 20 minuter.
  3. Sänk värmen till 125°. Ta ut plåten och lägg på laxen. Salta och peppra. Lägg på tomaterna och
  4. smula över fetaosten. Ringla över olivolja. Baka vidare i ugnen tills laxen har ca 45° i innertemp. Servera direkt.
  5. Basilikakräm: Vispa crème fraiche luffig och fast med elvisp. Smaka av med vitlök, hackad basilika, citron och salt. Garnera med basilika.
2 kommentarer om "Lax i ugn med kvisttomater och vispad basilikakräm"