Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lättbakat rågbröd i gryta

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

1 stycken
  • 200 g rågsikt av vete och råg
  • 200 g rågmjöl (grovmalt)
  • 330 g ljummet vatten
  • 2 tsk torrjäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1/2 tsk socker eller honung

Så här gör du

  1. Blanda vatten, jäst och socker/honung i en bunke och låt jästblandningen sitta i ca 5-10 min.
  2. Tillsätt sedan salt och mjöl - lite i taget och blanda till en jämn deg. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
  3. Lägg ut degen på en mjölad bakplåt och forma det till runda eller avlånga bröd. Låt vila 30-40 min.
  4. Sätt ugnen på 230 grader och värm upp grytan med lock i ugnen.
  5. Vänd ut degen på ett bakplåtspapper. Häll det i den varma grytan. Sätt på locket på grytan och grädda brödet i 30-35 minuter.
  6. Sänk värmen till 210 grader. Ta av locket och låt brödet gräddas i ytterligare 15 minuter. Låt brödet kallna innan du skär det i skivor.