Lättbakat rågbröd i gryta

rågbröd
Ingredienser
1 stycken
- 200 g rågsikt av vete och råg
- 200 g rågmjöl (grovmalt)
- 330 g ljummet vatten
- 2 tsk torrjäst
- 1,5 tsk salt
- 1/2 tsk socker eller honung
Så här gör du
- Blanda vatten, jäst och socker/honung i en bunke och låt jästblandningen sitta i ca 5-10 min.
- Tillsätt sedan salt och mjöl - lite i taget och blanda till en jämn deg. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
- Lägg ut degen på en mjölad bakplåt och forma det till runda eller avlånga bröd. Låt vila 30-40 min.
- Sätt ugnen på 230 grader och värm upp grytan med lock i ugnen.
- Vänd ut degen på ett bakplåtspapper. Häll det i den varma grytan. Sätt på locket på grytan och grädda brödet i 30-35 minuter.
- Sänk värmen till 210 grader. Ta av locket och låt brödet gräddas i ytterligare 15 minuter. Låt brödet kallna innan du skär det i skivor.

Du kanske även gillar