Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lasagne ”pronto” med tomat, chark och basilika

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 25 st har redan röstat

Se till att ha färska lasagneplattor i kylen, för med hjälp av dem kan du nämligen göra jordens bästa kylskåpsrens. Vi måste börja slänga mindre mat, så lägg vad du har i kylen mellan pastalagren (kanske inte leverpastej…), häll tomat- eller béchamelsås över alltihop och så in i ugnen!

Recept ur boken ”Tinas kök” av Tina Nordström (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

4 portioner
  • 200 g färska lasagneplattor
  • 1 burk färdig tomatsås, cirka 400 g
  • 1 kruka basilika, hackade blad
  • 250 g salami, coppa eller god rökt skinka, i skivor
  • 300 g körsbärstomater i halvor
  • 2 påsar mozzarella à cirka 125 g, riven i bitar
  • olivolja till servering
  • salt och svartpeppar ur kvarn

Ostsås:

  • 3 dl crème fraiche
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl färskriven parmesan, cirka 50 g
  • salt och svartpeppar ur kvarn

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Blanda crème fraiche, mascarpone och parmesan till ostsåsen. Smaksätt med salt och peppar.
  3. Häll några skedar tomatsås i botten på en ugnsform – den ska knappt täcka botten. Klicka ut lite ostsås ovanpå. Lägg ut ett lager pastaplattor och fortsätt sedan att varva pastaplattor, tomatsås, ostsås, hackad basilika och någon av charkuterierna tills alla ingredienser är slut.
  4. Fördela tomater och mozzarella överst och ringla över ett par matskedar olivolja. Grädda i ugnen i 35–40 minuter.
  5. Servera lasagnen direkt toppad med basilikablad.