Logga in här

Lasagne – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 290 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 12 lasagneplattor, gärna gröna
  • 1 st mozzarella (ca 125 g)
  • 3 dl nyriven parmesanost

Köttfärssås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 100 g pancetta (italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk) (valfritt)
  • 500 g nötfärs
  • smör
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 2 tsk oregano
  • 1/2 krm riven muskot
  • flingsalt
  • nymald peppar

Vit sås (Bechamelsås)

  • 75 g smör
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • lite muskot gör det extra gott

Så här gör du

  1. Köttfärssåsen: Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i små tärningar och strimla sellerin. Skär pancettan i små tärningar.
  2. Fräs grönsaker och pancetta i smör några minuter. Tillsätt färs, höj värmen och bryn. Smula med en trägaffel så att färsen finfördelas.
  3. Tillsätt vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt tomater och kryddor. Sjud på svag värme under lock 30 min till 1 timme. Rör då och då. Tillsätt lite varmt vatten under koktiden om det behövs, men mot slutet av koktiden ska vätskan koka in. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vita såsen: Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-8 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  5. Själva lasagnen: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form. Varva vit sås, lasagneplattor, köttfärssås, mozzarellabitar och det mesta av parmesanosten. Börja och avsluta med den vita såsen. Strö över resten av osten.
  6. Gratinera i ugn cirka 40 minuter.