Långsemla

Foto: Expressen
Ingredienser
4 längder
Så här gör du
- Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och ägg i en bunke eller assistent.
- Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 4 bitar och forma till långa längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
- Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 10-12 minuter. Låt längderna svalna på galler.
- Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader.
- Rosta den skållade mandeln lätt 10-15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den grovt.
- Skär toppen av längderna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken, riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.
- Lägg samman de långa semlorna: Spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen.
- Toppa med locket och pudra florsocker över.

Du kanske även gillar
Populära recept