Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Langos – grundrecept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 33 st har redan röstat

Langos är en ungersk rätt som är populär på svenska festivaler. Langos kan du lätt göra själv med lite tålamod. Bröden bakas med potatis och får jäsa och sedan friteras. Toppa med vad du tycker om, vanligt är gräddfil med vitlök, stenbitsrom och hackad rödlök.

Ingredienser

16 langosbröd
  • 25 g jäst
  • 1 st stor kokt potatis, skalad och riven
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl (spara lite till utbakning)
  • 5 dl matolja till fritering

Topping

  • 2 dl gräddfil eller crème fraiche
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • hackad rödlök
  • stenbitsrom eller stekt bacon
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills jästen löser sig.
  2. Blanda ner riven potatis, vetemjöl och salt. Arbeta till en något lös deg. Låt jäsa under bakduk ungefär 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in mer mjöl om det behövs. Dela upp degen i 16 delar. Forma varje del till en oval form. Låt jäsa ytterligare 10 minuter.
  4. Värm matolja i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Använd termometer. Fritera bröden ett par minuter på varje sida när oljan är 180 grader.
  5. Låt bröden rinna av på hushållspapper.
  6. Förbered toppingen. Blanda pressad vitlök med gräddfil eller crème fraiche. Smaksätt eventuellt med salt och peppar.
  7. Ringla över såsen och toppa med hackad rödlök och stenbitsrom. Det är också gott med stekt bacon i bitar, picklad rödlök eller kräftstjärtar.