Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Långbakad grissida med syltade rotfrukter

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g färskt sidfläsk
  • 1 dl kokande vatten
  • salt & peppar
  • torkad ingefära

Glaze:

  • 2 msk muscovadosirap
  • 1/2 tsk kanel
  • 2 tsk färsk ingefära, riven

Syltade rotfrukter:

  • 3 st gulbetor
  • 2 st palsternackor
  • 1 st kålrot

Lag:

  • 1 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk 1 tsk gula senapsfrön
  • 5 st vitpepparkorn
  • 3 st kryddpepparkorn

Så här gör du

  1. Blanda och koka upp lagen. Skala, tärna och lägg gulbetor, palsternackor och kålrot i lagen och koka i 10 minuter. Häll upp i burk med lock, låt svalna. Förvara i kyl.
  2. Snitta fläsksvålen med en vass kniv i ett rutmönster.
  3. Lägg fläsket med svålen nedåt i en ugnsfast form. Salta och krydda med peppar och ingefära. Häll kokande vatten vid sidan om fläsket och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader, i cirka 15 minuter.
  4. Ta ut formen. Vänd fläsket. Salta och krydda med peppar. Sänk temperaturen i ugnen till 125 grader. Ställ in formen i ugnen, i cirka två timmar, tills innertemperaturen i köttet är 80 grader.
  5. Pensla svålen med en glaze av muscovadosirap blandad med kanel och ingefära. Sätt ugnen på grill 200 grader och sätt in formen i ugnen i ytterligare 10 minuter. Skär upp i skivor och servera med syltade rotfrukter.