Lammstek i ugn – recept

Ingredienser
6 personer
- 1 lammstek, cirka 1 1/2 kg
- 1 ark ugnsfolie, större än steken
- 1/2 tsk salt
- peppar
- 2-3 timjankvistar
- 2-3 rosmarinkvistar
Marinad:
- 1 dl olivolja
- 1 citron , endast finrivet skal
- 3 vitlöksklyftor, grovhackade
- 5-6 sardeller, hackade
- 1 msk timjanblad, gärna backtimjan
- 1 bit fänkål, grovhackad
Tillbehör:
- 300 g cocktailtomater på kvist
- salt
eventuellt extra garnering:
- strimlat skal av 1 vältvättad citron
- flingsalt
Så här gör du
- Sätt ugnen på 150 grader. Lägg köttet på en bit ugnsfolie på ett ugnssäkert fat. Gnid in köttet med salt och peppar.
- Blanda ingredienserna till marinaden.
- Häll marinaden och massera den in i köttet. Stick in en köttermometer så att hela röret är inne och spetsen kommer i den tjockaste delen utan att stöta mot ben. Toppa köttet med örtkvistarna och slå in det i ugnsfolien. Stek köttet i nedre delen av ugnen, tills termometern visar 40 grader innertemperatur.
- Öka ugnstemperaturen till 175 grader.
- Ta bort folien. Lägg cocktailtomaterna runtom köttet. Ringla över olivoljan och salta tomaterna. Sätt fatet i nedre delen av ugnen och stek till önskad temperatur. När termometer visar cirka 60 grader är steken rosa inuti, vid 65 grader är steken lättrosa inuti, vid 75 grader helt genomstekt. Låt steken vila övertäckt cirka 20 minuter, det blir då lättare att skära i fina skivor.
- Garnera eventuellt steken med extra citronskal och flingsalt.
4 kommentarer om "Lammstek
i ugn – recept"

Du kanske även gillar
Populära recept
Angelica Israelsson
Mycket gott! Fänkålen ger en säregen touch. Stek inte för länge och oppa inte över tomaterna! De är pricken över i.
Mitt Kök
Vad kul att du gillade receptet Angelica!
Mvh, Beatrice
Mitt kök
Irma Swahn
En fråga: skall man först avlägsna svålen från steken?
Mitt Kök
Hej Irma,
Ja, det stämmer bra!
Mvh, Mitt kök-redaktionen