Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammstek
 i ugn – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 359 st har redan röstat

Ingredienser

6 personer

  • 1 lammstek, cirka 1 1/2 kg

  • 1 ark ugnsfolie, större än steken

  • 1/2 tsk salt
  • 
peppar

  • 2-3 timjankvistar

  • 2-3 rosmarinkvistar


Marinad:


  • 1 dl olivolja
  • 1 citron
, endast finrivet skal
  • 3 vitlöksklyftor, grovhackade

  • 5-6 sardeller, hackade

  • 1 msk timjanblad, gärna ­backtimjan

  • 1 bit fänkål, grovhackad


Tillbehör:


  • 300 g cocktailtomater på kvist

  • salt


eventuellt extra garnering:


  • strimlat skal av 1 vältvättad citron
  • 
flingsalt


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
 Lägg köttet på en bit ugnsfolie på ett ugnssäkert fat. Gnid in köttet med salt och peppar.

  2. Blanda ingredienserna till ­marinaden.

  3. Häll marinaden och massera den in i köttet. Stick in en köttermometer­ så att hela röret är inne och ­spetsen kommer i den tjockaste delen utan att stöta mot ben. Toppa kötte­t med örtkvistarna och slå in det i ­ugnsfolien. Stek köttet i nedre delen av ugnen, tills termometern visar 40 grader innertemperatur.
  4. Öka ugnstemperaturen till 175 ­grader.

  5. Ta bort folien. Lägg cocktail­tomaterna runtom köttet. Ringla över olivoljan och salta tomaterna. Sätt fatet i nedre delen av ugnen och stek till önskad temperatur. När termometer visar cirka 60 grader är steken rosa inuti, vid 65 grader är steken­ lättrosa inuti, vid 75 grader helt genomstekt. Låt steken vila övertäckt cirka 20 minuter, det blir då lättare att skära i fina skivor.

  6. Garnera eventuellt steken med extra citronskal och flingsalt.
4 kommentarer om "Lammstek
 i ugn – recept"
  • Angelica Israelsson
    Angelica Israelsson

    Mycket gott! Fänkålen ger en säregen touch. Stek inte för länge och oppa inte över tomaterna! De är pricken över i.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Angelica Israelsson

      Vad kul att du gillade receptet Angelica!

      Mvh, Beatrice
      Mitt kök

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Irma Swahn

      Hej Irma,
      Ja, det stämmer bra!

      Mvh, Mitt kök-redaktionen