Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammstek med tapenade


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner

  • 1 lammstek med ben, cirka 2-3 kg

  • 2-3 msk olivolja
  • 
flingsalt

  • nymald peppar

  • 2 citroner

  • 2-3 hela vitlökar


Tapenade:


  • 1 dl svarta urkärnade oliver, hackade

  • 3 vitlöksklyftor

  • 4 sardellfiléer

  • 2 msk kapris

  • 2 msk färsk timjan
  • 
rivet skal av 1 citron

  • 2 msk olivolja

  • nymald svartpeppar


Så här gör du

  1. Gör tapenaden: Hacka oliver, vitlök, sardeller, kapris och timjan för hand. Blanda i citronskal, olivolja och peppar.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Gör snitt i lammsteken med en spetsig kniv, och tvinga upp hålen med lillfingret. Pressa ner tapenaden i hålen, så djupt in som möjligt.

  3. Gnid in lammsteken med olivolja, salt och peppar. Lägg den i en stor ugnsfast form eller långpanna. Stick in en termometer i den tjockaste delen av steken, utan att termometerröret stöter mot benet. Lägg delade citroner och halverade vitlökar runt steken.

  4. Sätt in steken i mitten av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Stek tills termometern visar 59 grader, för rosa kött.

  5. Ta ut steken, vira in den i aluminiumfolie och låt vila 10-15 minuter. Skär steken i tunna skivor vid servering.