Lammspett med rostad sötpotatis & örthummus

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Saftiga lammspett med smak av vitlök och mynta, serveras med rostad sötpotatis och hummus.
Ingredienser
4 portioner
Lammspett
- 400 g lammkött
Marinad
- 1 dl olivolja
- 1 msk soja, kinesisk
- 1 msk hackad mynta
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- salt
- malen svartpeppar
Ugnsrostad sötpotatis
- 2 sötpotatisar
- 1 gul lök
- 1 rödlök
- 1 röd paprika
- 2 msk oliv- eller rapsolja
- flingsalt
Örthummus
- 3 dl kikärtor
- 1-2 vitlöksklyftor, hackad
- 1/2 dl hackade, färska örter till exempel timjan, persilja, dragon eller citronverbena
- 1 tsk tahini
- 2 msk olivolja
- salt & peppar
- eventuellt några droppar citron
Tillbehör
- 100-150 g fetaost
- 1 dl blandade oliver
- färska örter, till exempel rosmarin, oregano eller mynta
Så här gör du
- Skär köttet i cirka 3 × 3 centimeter stora bitar. Blanda marinaden och häll över köttet och blanda runt. Låt köttet ligga i marinaden i cirka 30 minuter. Trä upp bitarna på åtta träspett. Grilla och sätt sedan på indirekt värme på grillen eller sätt in dem i ugnen på 150 grader i cirka 10 minuter. Salta och peppra.
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Tvätta och skär sötpotatisen i cirka 3 × 4 centimeter stora bitar. Skala löken och skär i klyftor. Kärna ur paprikan och skär i 3 × 4 centimeter stora bitar. Lägg sötpotatisen och löken på en plåt och ringla över oliv- eller rapsolja och rosta i ugnen i cirka 15-20 minuter. Vänd runt allt och lägg i paprika efter halva tiden. Ta ut och strö över flingsalt.
- Mixa kikärtor, vitlök, färska örter och tahini. Droppa i oljan och salta och peppra. Tillsätt eventuellt citron.
- Lägg upp sötpotatisen och spetten på ett stort fat. Smula över fetaost och färska örter. Servera med oliver och hummus i skålar.

Du kanske även gillar
Populära recept