Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammracks med vitlökspuré, rödvinssky och haricots verts

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 800–1 000 g lammracks eller 600 g ytterfilé av lamm
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen
  • svartpeppar
  • smör till stekning

Vitlökspuré:

  • 2 hela vitlökar, så färska som möjligt
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk smör
  • salt
  • 1–3 tsk pressad citronsaft

Rödvinssky:

  • 3 msk finhackad gul lök
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 75 g rumsvarmt smör i tärningar
  • eventuellt salt

Haricots verts:

  • 150 g haricots verts
  • 1 rödlök
  • 2–3 msk smör till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Servering:

  • pressad potatis

Så här gör du

  1. Vitlökspuré: Skala vitlöksklyftorna. Koka dem mjuka i grädden, cirka 10 minuter – se upp så det inte bränner vid eller kokar över. Häll vitlök och grädde i en matberedare och mixa till en puré. Rör i smöret och smaka av med salt och citronsaft.
  2. Rödvinssky: Fräs lök och peppar i smör utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten och fond och koka ihop tills 1 ½–2 dl återstår. Sila såsen och vispa i smöret klickvis. Smaka eventuellt av med salt.
  3. Haricots verts: Skölj bönorna och dela dem på mitten. Hacka löken. Fräs allt mjukt i smör och smaka av med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Krydda köttet, bryn det i smör i en stekpanna och stek vidare i ugnen så rosa du vill ha det; vid en innertemperatur på 55 grader är köttet rosa, vid 60 grader är det mer genomstekt. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp. Väljer du lammfilé, stek färdigt direkt i pannan; det går på bara några minuter.
  5. Servering: Värm på vitlökspurén och rödvinsskyn (Obs! Skyn får inte koka!) liksom bön- och lökröran. Skär köttet i skivor eller bitar och lägg upp på fat med bönröran och de båda såserna. Servera pressad potatis till.