Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammracks med rostade rotfrukter och olivsmör – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 87 st har redan röstat

Ingredienser

4 person(er)

Lammracks

  • 1 kg lammrack, kravmärkta
  • smör till stekning
  • 2 st vitlöksklyftor, finrivna
  • 2 msk rosmarin
  • flingsalt
  • nymald peppar

Rostade rotfrukter

  • 1 kg blandade rotfrukter, t.ex. kålrot, rödbetor, palsternacka
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rosmarin
  • flingsalt

Olivsmör

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 dl svarta oliver, urkärnade
  • 2 msk rosmarinblad, hackade
  • flingsalt
  • nymald peppar

Så här gör du

  1. Lammracks: Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Gnid in köttet med vitlök, rosmarin, salt och peppar.
  2. Lägg över köttet i en liten långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet, men se till att den inte nuddar benen.
  3. Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 60 grader, då är köttet rosa.
  4. Slå in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 10–15 minuter. Då stiger temperaturen ytterligare och köttet ”sätter sig” så att all köttsaft inte rinner ut när man skär i det.
  5. Skär upp köttet mellan varje ben vid servering.  
  6. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 225 grader. Borsta rotfrukterna rena, skala rotselleri och kålrot. Skär dem i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja, rosmarin och salt.
  7. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de är mjuka, cirka 30 minuter. Rör någon gång under tiden.
  8. Olivsmör: Rör smöret mjukt och blanda med resten av ingredienserna. Lägg upp i en skål eller rulla ihop till en rulle i smörpapper. Förvara smöret i kylen.