Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammracks med rostade rödbetor, smörstekt champinjon och whiskysås

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg lammracks
  • 1 kg rödbetor
  • smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 4 cl whisky
  • 2 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk kalvfond, koncentrerad
  • 250 g champinjoner, tvättade och kvartade
  • timjan

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta rödbetorna och behåll skalet på. Lägg dem på en plåt och sätt in i ugnen och låt dem rosta tills de mjuknar nästan rakt igenom, ca. 25-40 minuter beroende på storlek.
  2. Hetta upp en kastrull med lite smör och fräs löken och vitlöken utan att den får färg. Tag kastrullen från värmen, häll på whiskyn och tänd på. Var noga med att inte stå under köksfläkten när du gör detta. När flamberingen är klar häller du i vatten och fond och låter såsen koka upp, låt den reducera ner till hälften. Sila bort löken och ta i grädden. Låt den sedan sjuda på svag värme tills den tjocknar. Smaka upp med salt och vitpeppar.
  3. Gnid in lammracksen med salt, vitpeppar och färsk repad timjan. Bryn runtom i en stekpanna med smör. När rödbetorna är klara sänker du värmen på ugnen till 150 grader och sätter in lammracksen. De är medium och alldeles rosa rakt igenom, vid en temperatur på 56 grader. Ta ut dem ur ugnen och svep in i folie, låt dem vila i 8-10 minuter innan du skär upp så att köttsafterna hinner återhämta sig. Medan köttet vilar hettar du upp en stekpanna med lite smör och steker upp champinjonerna härligt gyllenbruna.
  4. Skär upp lammet, kvarta rödbetorna och servera med såsen och champinjonerna.