Lammracks med örter, varm tomatsallad och quinoa

ANN LINDBERG
Ingredienser
6 portioner
- 1 ,3 kg lammracks
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja och smör till stekning
Örtröra
- 1 persilja
- 1 timjan, gärna citrontimjan
- några kvistar rosmarin
- 3 vitlöksklyftor
- 50 g smör, rumsvarmt + 1/2 dl oliv- eller rapsolja, gärna med citronsmak
Tomatsallad
- 1/2 kg körsbärstomater, gärna på kvist
- 2 dl svarta goda oliver utan kärnor, t ex kalamata
Quinoa
- 3 dl quinoa, gärna svart
- 2 msk olivolja
- salt och nymalen peppar
- 1 gul paprika
- 4 salladslökar
- 1 lime, saft och skal
Till servering
- 200 g chèvre
Så här gör du
- Putsa lammracksen, salta och peppra runtom. Hetta upp smör och olivolja i en stekgryta och bryn dem runtom, ca 2 minuter per sida.
- Mixa örterna tillsammans med vitlökarna, smöret och oljan till en slät röra. Smaka av med salt och peppar.
- Snitta lätt mellan benen på racksen. Klappa in örtröran emellan och runtom.
- Placera köttet på ett ugnsfast fat. Lägg tomater och oliver runtom. Stek i ugnen på 200° i ca 15-20 minuter tills köttet är vackert rosa och har en innertemperatur på 55°. Ta ut fatet och låt vila.
- Skölj quinoan och koka den enligt anvisning på paketet. Smaka av med salt, peppar och olivolja.
- Finhacka paprikan och strimla salladslöken. Blanda ner i quinoan och lägg upp med lammracksen och den varma tomatsalladen. Strö till sist över chèvren och servera.

Du kanske även gillar
Populära recept