Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammplanka


Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 4 hela lammracks

  • salt

  • svartpeppar

  • olja

Lammsky


  • 5 dl lammsky (avkok från lammben, finns att köpa färdigt)
  • 
3 tomater

  • 3 vitlöksklyftor
  • 
timjan

  • sherryvinäger

  • salt
  • 
svartpeppar


Garnityr


  • 100 g haricotsverts


Bakad tomat


  • 4 plommontomater
  • 
salt
  • 
peppar
  • 
olivolja
  • 
timjan

  • Ört- och vitlökssmör
:
  • 100 g osaltat, rumstempererat smör
  • 
4 vitlöksklyftor

  • 1 knippe persilja
  • 
1 knippe dragon
  • 
1 knippe gräslök

  • 1 knippe basilika
  • 
salt
  • 
peppar


Ugnsbakad färsk vitlök


  • 1 färsk vitlök


Pommes duchesse

  • 
8 skalade mandelpotatisar
  • 
2 msk smör
  • 
3 äggulor
  • 
0,5 dl grädde
  • 
salt

  • vitpeppar


Så här gör du

  1. 
Lammracksen: Salta och peppra lammracksen och stek på hög värme tills köttet fått fin färg.
 2. Baka sedan i ugn på 96 grader i varmluftsugn tills lammet har en innertemperatur på 56 grader.
 3. Ta ut och låt vila. Värm sedan och skär i kotletter.
 4. Lägg lammet och alla andra ingredienser på plankan, ställ in hela plankan i ugnen på grill­elementet på 225 grader och låt det bli varmt och ta lite smak av plankan.


  2. Lammsky
: 1. Koka upp lammfonden och sjud till önskad konsistens, cirka 15 minuter.
 2. Dra av från värmen, lägg i timjan och riv i tomaterna och vitlöksklyftorna på den grova sidan av ett rivjärn.
 3. Sätt plastfolie på kastrullen och låt stå i 10 minuter. Sila sedan genom en finmaskig sil och smaka av med salt, peppar och sherryvinäger. Servera lammskyn separat i en såssnipa, och häll sedan över köttet.


  3. Garnityr
: Koka bönorna i saltat vatten i 1 minut, kyl i isvatten.


  4. Bakad tomat: 
1. Snitta tomaterna och koka dem hastigt i vatten tills skalet släpper, kyl sedan i isvatten och skala.
 2. Dela tomaterna och lägg på en ugnsplåt, spreja med olivolja, krydda med salt och peppar. Plocka färsk timjan och strö över.
 3. Baka sedan i ugn på 96 grader varmluftsugn i cirka 15 minuter så att tomaterna torkar till.


  5. Ört- och vitlökssmör
: Mixa örterna, vitlöken och smöret i en matberedare tills allt är ordentligt mixat och grönt. Smaka av med salt och peppar.


  6. Ugnsbakad färsk vitlök
: Skala vitlöken så att du får ut fina klyftor. Lägg på en ugnsplåt och baka på 150 grader i varmluftsugn tills klyftorna får lite färg.


  7. Pommes duchesse
: 1. Koka potatisen i lättsaltat vatten i cirka 20 min.
 2. Pressa potatisen i potatispress, blanda i smör, grädde och äggulor.
 3. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut på plankan och gratinera i ugn på grillelementet på 225 grader. (På bilden finns inte pommes duchessen med, men den ska alltså också läggas på plankan).