Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammfärspaj med getost & oliver

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar

Botten:

  • 3 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1–2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ squash
  • olivolja
  • 300 g lammfärs
  • 2 tsk herbes de provence
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 dl passerad tomat
  • cirka 175 g getost
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 2 skivade tomater
  • cirka 1 dl oliver

Så här gör du

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  4. Hacka lök och vitlök. Skär squashen i små tärningar.
  5. Mjukstek löken i olivolja. Höj värmen och tillsätt färs, vitlök och squash. Bryn tills färsen är smulig. Blanda i herbes de provence, chiliflakes och tomat. Koka ihop några minuter utan lock. Låt svalna.
  6. Häll såsen i det förgräddade pajskalet. Smula över osten. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och salt och häll det över. Lägg på tomatskivor och oliver.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.