Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammfärskebab med cacik

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Cacik är en turkisk variant av tzatsiki, en kall yoghurtsås med gurka och vitlök, som här även fått smak av mynta. Sumak är en syrlig krydda som är vanlig i Mellanöstern. Får du inte tag på den kan du ta lite finrivet citronskal eller citronsaft i stället.

Recept: Christina Asplund

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g lammfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 1 gul lök, finriven
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 tsk kebabkrydda
  • 1 tsk sumak
  • 1 msk olivolja

Cacik

  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl gurka, skalad, riven och avrunnen
  • 1 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 2 msk mynta, hackad
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 2 tsk olivolja

Till servering

  • sallad, tomater, rödlök, pitabröd

Så här gör du

  1. Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt svälla 10 minuter. Tillsätt köttfärs, riven lök, ägg, salt, peppar, kebabkrydda och sumak. Arbeta samman till en smidig färs
  2. Forma färsen till avlånga rullar.
  3. Stek i olja i en stekpanna eller trä upp på grillspett och grilla dem runtom över glöd eller under grillelement i ugnen, 8-10 minuter.
  4. Blanda yoghurt med skalad, riven och avrunnen gurka, salt, riven vitlök, mynta, citronsaft och olivolja. Rör ihop och servera till spetten med sallad, tomater, rödlök och pitabröd.
Du kanske även gillar