Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammfärs- & pastagratäng

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 250 g penne rigate, fullkorn
  • 1 aubergine
  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g hela tomater på burk
  • 1 + 2 msk olivolja
  • salt & peppar
  • 2 msk färsk oregano eller 2 tsk torkad

Ostsås

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 150 g riven lagrad ost
  • salt & peppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Till garnering

  • 2 tomater
  • 100 g fetaost
  • svarta oliver
  • färsk oregano

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten i en stor gryta, enligt anvisningar på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag.
  2. Skölj och dela auberginen i tärningar och blanda med 1 tsk salt i ett durkslag i 10 minuter. Skölj bitarna och låt dem rinna av på hushållspapper.
  3. Stek auberginebitarna runtom i en stekpanna med 2 msk olivolja och lägg över i en stor, smord ugnsfast form. Bryn lammfärsen i stekpannan med 1 msk olivolja. Skala och hacka lök och vitlök och blanda med färsen och fräs ytterligare 3 minuter. Tillsätt tomater med spad och koka i 10 minuter. Salta och krydda med peppar och oregano. Blanda ner pastan och lägg i formen och blanda runt.
  4. Ostsås: Fräs smör och mjöl i en kastrull under omrörning. Värm mjölken och späd med den under ständig omrörning. Låt såsen koka i 5 minuter. Rör ner osten. Salta och krydda med peppar och muskotnöt.
  5. Häll såsen över pastablandningen och gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Garnera med skivade tomater, smulad fetaost, svarta oliver och oregano.