Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lamm med aromsmör och morotspuré

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 lammbog med ben, cirka 2 kg
  • 1 tsk salt
  • 1/4 tsk grovmalen svartpeppar
  • 4-5 msk olivolja
  • 4-5 vitlöksklyftor, hackade
  • 3-4 rosmarinkvistar, plockade och hackade blad
  • 1 citron, finstrimlat skal
  • 2 knippor färsklök
  • 250 g cocktailtomater, gärna på kvist
  • 2-3 msk smör och olja

Till servering

  • ansjovis- och tomatsmör
  • morots- och mandelpuré

Så här gör du

  1. Lägg köttet i en långpanna med bakplåtspapper. Krydda köttet med salt och peppar. Blanda olivolja, vitlök, rosmarin och citronskal. Gnid in köttet med blandningen. Täck över med plastfilm och låt marinera i kylskåp i 3–4 timmar, gärna över natten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Vänd köttet och stick in en köttermometer i den tjockaste delen utan att stöta mot ben. Stek köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 50 grader.
  3. Ansa och dela löken. Fräs lök och tomater var för sig i smör och olja i cirka 5 minuter. Salta och peppra. Lägg löken och tomaterna runt köttet och stek köttet till önskad temperatur (ta upp grönsakerna om de blir färdiga innan köttet är klart). När termometer visar cirka 60 grader är steken rosa inuti, vid 65 grader är steken lätt rosa inuti och vid 75 grader helt genomstekt. Ös steken med stekskyn som bildas och lite vatten 2–gånger under tillagningen. Salta och peppra.
  4. Servera köttet med lök, tomater, aromsmör och morotspuré.