Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lakritskladdkaka med geléhallonfrosting

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 22 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar

Geléhallonfrosting

  • 400 g vispgrädde (4 dl)
  • 100 g geléhallon
  • ev rosa hushållsfärg

Lakritskladdkaka

  • 160 g smör
  • 160 g mörk choklad
  • 200 g strösocker (2 1/4 dl)
  • 220 g ägg (4)
  • 20 g vetemjöl (2 msk)
  • 5 g lakritspulver (3 tsk)

Så här gör du

  1. Geléhallonfrosting: Häll grädden i en kastrull och smält geléhallonen i den på medelhög värme. Blanda i lite rosa hushållsfärg om du vill. Häll över blandningen i en skål och täck med plastfolie. Ställ in i kylen och låt blandningen bli helt kall, det tar 4–5 timmar.
  2. Lakritskladdkaka: Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj kanterna på en springform, 22–24 cm i diameter, och täck botten med bakplåtspapper. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Hacka chokladen och låt den smälta i smöret. Rör ner sockret och sedan ett ägg i taget.
  3. Blanda ihop vetemjöl och lakritspulver och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda i 18–20 minuter. Kakan ska vara lite ”gungig” i mitten men ha satt sig i kanterna. Låt den svalna i formen.
  4. Dekoration: Lossa kakan från formen och lägg den på ett fat. Vispa geléhallongrädden till en tjock frosting. Gör i ordning en spritspåse med en öppen stjärntyll och fyll den med frostingen.
  5. Markera 2 ½–3 cm breda rader på kladdkakan med en vass kniv – det gör det enklare att spritsa jämnt. Vinkla spritspåsen lätt och börja spritsa ett slalommönster på en av raderna mitt på kakan. Gör sedan likadana rader på resten av de markerade raderna tills hela kakan är täckt. Det går även bra att bre ut frostingen på kakan om du inte vill spritsa.