Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lakritskaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 150 g vita chokladknappar
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • rivet skal och saft från en citron
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl minimaränger
  • 1 ½ dl lemon curd

Lakritstopping:

  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 60 g laktritskola (typkäck) i småbitar
  • 50 g hackad, mörkchoklad
  • citron
  • flingsalt och kanderade citronskivor att garnera med

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och rassla ner de vita chokladknapparna. Ta sedan kastrullen av värmen innan du vänder runt chokladen så att den smälter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt och rör ner det avsvalnande chokladsmöret i vispet. Spetsa med citronskal plus saft och sikta sedan i mjölet. När smeten är väl blandad pytsar du i minimarängerna och lemon curden så att smeten blir lite snyggt randig.
  3. Häll smeten i en smord form och låt kakan gräddas i 20–25 minuter. Passa den noga, vi vill inte att den ska bli överbakad! När kakan är klar ska den svalna helt innan du lägger på lakritstoppingen.
  4. Koka upp grädden och smöret tillsammans, ställ av kastrullen och häll ner de finfinhackade lakritsgodisarna och de små chokladbitarna. Rör omsorgsfullt tills alla bitar smält. Smek glasyren över kakan och ställ hela baletten i kylen i cirka två timmar. Strö citron, flingsalt över härligheten och dekorera gärna med kanderade citronskivor.