Lakritskaka med svarta sesamfrön

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
12 bitar
Lakritskaka
- 3 dl cashewnötter
- 15 dadlar, urkärnade
- ½ tsk salt
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl svarta sesamfrön
- 2 tsk lakritsgranulat
- 1 ½ msk flytande honung
Fyllningar, grundrecept, 1 sats
- 2 dl kakaosmör
- 5 dl cashewnötter
- 2 dl vatten
- ½ pressad citron
- 1 dl flytande honung
- 1 tsk vaniljpulver
Hallonfyllning
- ½ sats av fyllningen
- 1–2 msk hallonpulver
Lakritsfyllning
- ½ sats av fyllningen
- 2–3 tsk lakritsgranulat
- ½ dl svarta sesamfrön
Hallonsås
- 2 dl hallon
- 1 msk flytande honung
Tillbehör
- hallon
Så här gör du
- Lakritskaka: mixa nötterna grovt, tillsätt dadlarna och de övriga ingredienserna och mixa ihop degen.
- Tryck ut degen i en springform, cirka 24 centimeter i diameter.
- Fyllningar, grundrecept: smält kakaosmöret och ställ åt sidan.
- Mixa hälften av nötterna med vatten, citronsaft, honung och vaniljpulver. Mixa i resten av nötterna och kakaosmöret.
- Dela upp fyllningen i två skålar med lika mycket i varje.
- Hallonfyllning: ta den ena skålen med fyllningen och mixa i hallon pulvret.
- Bred ut fyllningen över kakan.
- Lakritsfyllning: ta den andra skålen med fyllningen och mixa med lakritsgranulat och bred över kakan. Strö över svarta sesamfrön och låt kakan stå i frysen i minst 4–5 timmar.
- Hallonsås: mixa ihop hallonen och honungen till en sås.
- Servering: servera hallon och hallonsås till kakan.

Du kanske även gillar