Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lågtempererad fläskytterfile med syrad fänkålsmousse och balsamicosky

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portion
  • 800 g Fläskytterfile
  • 2-3 msk Blandade torkade örter
  • salt och svartpeppar
  • Smör/olja till stekning

Skysås

  • 0,5 dl balsamicovinäger
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk honung
  • 1 Liten Klyftad rödlök
  • 1 Liten klyftad gul lök

Fänkålsmousse

  • 1 Fänkålsstånd i bitar
  • 1,5 dl Vispgrädde
  • Skvätt ättika
  • salt och vitpeppar efter smak

Servera med

  • potatismos eller kokt potatis

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa fläskytterfilen och badda in den med örter, salt och peppar. Lägg i en klick smör och lite olja i en stekpanna och stek köttet på alla sidor. Lägg köttet i en ugnsform med stektermometer på 68-70 grader. Köttet bör vila i folie innan du skär upp köttet. Ta gärna ut köttet vid 68 så stiger det till perfekt temperatur! När köttet nåt cirka 50 grader häll/lägg alla ingredienser till skysåsen i ugnsformen. Såsen får smak av köttet och löken blir perfekt som tillbehör. Koka under tiden potatis om du vill servera potatismos!
  2. Fänkålsmousse: Koka små bitar av fänkålen i saltat vatten tills de blir mjuka och mixa dem slätt.Låt svalna. Blanda ovispad grädde med en skvätt ättika i en skål. Rist/rör på skålen så ser du att grädden tjocknar. Den blir syrad och så god. Vispa upp grädden så blir den mer fluffig och blanda sedan med fänkålspuren. Smaka av med peppar och ev salt.
  3. Skiva upp några bitar kött, en sked potatismos och fänkålsmousse. Ringla över lite skysås. Hoppas det smakar!