Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

La pomodorissima – pizza med mycket tomat

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 pizzor
  • 1 kg pizzadeg, se separat recept
  • 500 g ricotta
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt och svartpeppar
  • 1 kg tomater av olika sorter
  • 4 msk olio extra vergine d’oliva (olivolja)

Till servering

  • färsk basilika

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.
  2. Blanda ricotta, vitlök, salt och peppar till en krämig röra.
  3. Skär tomaterna i skivor.
  4. Olja pizzaplåtarna sparsamt och stjälp upp de jästa degbitarna på dem. Platta försiktigt ut dem till 4 runda pizzor, ca 25 cm i diameter. Om degen ”studsar” tillbaka, vänta i några minuter och testa igen. Ringla över 2 msk av olivoljan och salta.
  5. Grädda bottnarna allra längst ner i ugnen i 5 minuter (plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten). Flytta upp plåten till mitten av ugnen och grädda i ytterligare 5–8 minuter.
  6. Bred ricottaröran på bottnarna medan de fortfarande är varma. Fördela på tomatskivorna. Strö på salt och peppar och ringla över resterande 2 msk olja. Om du gör flera lager av tomaterna bör du smaksätta varje lager på samma sätt.
  7. Servera med färsk basilika.