Logga in här

La pasta della pizza – recept på pizzadeg

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 25 st har redan röstat

Ingredienser

1 kilo
 • 10 dl vetemjöl special eller Manitoba cream

 • 1 tsk torrjäst eller 12 ½ g färsk jäst
 • 4-5 dl ljummet vatten (stenmalet mjöl behöver mer vätska)

 • 1 msk havssalt
 • 
1 msk olio extra vergine d’oliva

Så här gör du

 1. 
Häll mjölet i en bunke och tillsätt jästen. Blanda vatten och salt och rör om tills saltet har lösts upp. Häll det salta vattnet i mjölet, lite i taget, under omrörning. Rör till en klumpfri deg och tillsätt sedan oljan. Degen ska kännas väldigt lös och kladdig.
 2. Arbeta degen för hand eller i en köksmaskin till en jämn deg utan klumpar som börjar hålla ihop. Om du använder dig av en köksmaskin brukar degen fastna på degkroken när den är smidig nog. Täck degen med en kökshandduk och låt vila på köksbänken i ca 30 minuter.
 3. Strö lite mjöl på arbetsytan och stjälp upp degen på den. Doppa dina händer i mjöl eller olja så att den kladdiga degen inte fastnar. Strö lite mjöl på degen om det behövs. Platta till degen till en avlång platta med händerna. Vik den avlånga plattan i tre lager. Strö ytterligare lite mjöl på arbetsytan om det behövs och upprepa samma procedur igen: platta till degen och vik den i tre lager. Fortsätt göra samma sak tills degen inte längre är kladdig men fortfarande är mjuk. Då är den färdig.
 4. Dela degen i så många bitar du behöver för att baka ut din pizza. Lägg degbitarna i en lämplig form (t ex en ugnsform med höga kanter) där de får plats att jäsa, men lämna lite utrymme dem emellan så att de inte jäser ihop. Ställ formen i den nedre delen av kylskåpet, täck med en fuktig handduk och sedan något som kan fungera som ett lock. Jag använder en skärbräda. Låt degen jäsa över natten eller upp till 24 timmar.
 5. Olja pizzaplåtarna sparsamt. Forma degbitarna till valfri form på plåtarna med fingertopparna (doppa eventuellt fingrarna i oljan om det underlättar). Ju mindre du arbetar degen, desto bättre kommer slutresultatet att bli. Om degen ”studsar” tillbaka när du formar den kan du vänta några minuter och testa igen.
 6. Forma en 2–3 cm bred kant som är typisk för pizza al piatto. Det vill säga, den typ av pizza man äter sittandes i en pizzeria, till exempel pizza Napoletana.
 7. Smaksätt pizzan med valfria ingredienser. Ställ plåten allra längst ner i en 250 grader varm ugn (använd varmluftsfunktion om du har), så att plåten har direktkontakt med ugnens botten. Grädda i 5 minuter. Flytta upp plåten till mitten av ugnen och grädda i ytterligare 5–8 minuter.