Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kycklingryta med cider, äpple och spetskål

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kyckling
  • ½ tsk salt
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 gula lökar
  • ½ l cider
  • ½ l vatten
  • 1 spetskål
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk majsena
  • 2 äpplen
  • smör till stekning
  • färska örter, till exempel rosmarin och dragon
  • 1 dl valnötter
  • 2 msk pumpakärnor
  • eventuellt lite honung

Ugnsrostad rotselleri

  • 1 rotselleri
  • 25 g smör, smält
  • salt

Kryddsalt

  • chiliflakes
  • flingsalt
  • torkad timjan eller dragon

Så här gör du

  1. Dela kycklingen i fyra lår- och bröstbitar. Krydda med salt och vitpeppar. Stek kycklingen i smör i en stor gryta, strö över chiliflakes.
  2. Dela lökarna på mitten, stek dem i en stekpanna och lägg i grytan. Häll på cider och vatten. Koka upp och sjud kycklingen cirka 25–30 minuter under lock. Skumma av om det behövs.
  3. Dela spetskålen i klyftor och lägg ner i grytan, sjud ett par minuter. Häll i grädden och koka upp. Rör ut majsenan i lite kallt vatten och red av grytan.
  4. Kärna ur och skär äpplena i klyftor, stek äpplena i smör i stekpannan och lägg i grytan. Lägg i rosmarin. Strö över valnötter och pumpakärnor. Om du vill ha grytan sötare – beror på hur söt cidern är – kan du runda av med lite honung. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta rotsellerin och torka den. Pensla den med smör, salta och lägg den i en ugnsfast form.
  6. Sätt in rotsellerin på falsen näst längst ner i ugnen i cirka 2 timmar tills den är mjuk inuti.
  7. Kryddsalt: Blanda lika delar av ingredienserna och servera i en skål.
  8. Servera med hel ugnrostad rotselleri och kryddsalt.