Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kycklingpaj bourguignon

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Den älskade klassikern Boeuf Bourguignon, fast här som paj.

Ingredienser

6 bitar

Botten:

  • 4 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 4 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 300 g kycklinglårfilé
  • smör
  • 100 g färska champinjoner
  • 125 g schalottenlök, cirka 8 små
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 tsk timjan
  • 3 dl grovriven, lagrad ost
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • 1 ägg till pensling

Så här gör du

  1. Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.
  2. Tryck ut hälften av degen i en pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt både bottnen och degbiten vila ytterligare cirka 30 minuter i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  4. Fyllning: Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna. Sänk värmen och låt eftersteka tills de är genomstekta. Låt svalna. Skär i skivor.
  5. Dela större champinjoner. Skala och halvera löken. Fintärna fläsket. Bryn svamp, lök och fläsk i en liten klick smör. Blanda i timjan.
  6. Varva skivad kyckling och svampfräs i det förgräddade pajskalet. Strö på ost.
  7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  8. Kavla ut resten av degen på mjölat bord och sporra ut remsor. Lägg dem i ett rutmönster över pajen. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
  9. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.