Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kycklinggryta med svamp, bacon och fetaost

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Det här är en krämig gryta med mustig smak! För den som är väldigt hungrig är det gott med ris eller potatis till, annars räcker det med endast en grönsallad till.

Recept ur ”Grytor med tillbehör” av Monika Ahlberg (Lind & Co). Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Ingredienser

  • 500 g kycklinginnerfilé eller kycklinglårfilé
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 paket bacon (140 g)
  • 1 ask färska kastanjechampinjoner eller champinjoner (250 g)
  • cirka 75 g smör till pannan + grytan
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 3–4 kvistar oregano
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 förpackning fetaost (150 g)

Till garnering och servering:

  • 3–4 kvistar oregano
  • grönsallad
  • potatis eller ris

Så här gör du

  1. Dela varje kycklinginnerfilé eller lårfilé i 2 bitar.
  2. Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Skär baconskivorna i bitar, cirka 1 centimeter breda. Ansa och dela svampen.
  4. Hetta upp en rejäl klick smör i en gryta. Fräs gul lök och bacon på inte alltför hög värme och utan att den gula löken bryns.
  5. Tillsätt ytterligare en klick smör och lägg i svampen och vitlöken. Rör om och stek i 3–4 minuter.
  6. Hetta upp nytt smör i en stekpanna. Bryn kycklingen runtom. Lägg över till grytan.
  7. Tillsätt grädde, vatten och oregano. Låt grytan puttra i 7–8 minuter eller tills kycklingen är klar. Smaka av med salt och peppar. Smula över fetaosten.
  8. Garnera grytan med några kvistar oregano och servera med en grönsallad, ris eller potatis.