Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kycklingfilé med kall citron- & myntakräm


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 4 kycklingbröstfiléer


Lag:


  • 1/2 dl grovt havssalt
  • 
1/4 dl rörsocker

  • 5 dl vatten


Kokning:


  • 5 dl vatten
  • 
1 morot

  • 1 gul lök
  • 
5 persiljestjälkar
  • 
3 timjankvistar

  • 8 vitpepparkorn

  • 1 lagerblad


Citron- och myntakräm:


  • 100 g naturell färskost, 25 %

  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 
2-3 msk färsk mynta, körvel eller basilika

  • 1/2 citron, strimlat skal och pressad saft
s
  • alt, peppar


Garnera med:


  • strimlat citronskal

  • mynta


Servera med:


  • kokt, grön sparris

  • kokt färskpotatis med dill


Så här gör du

  1. Lag: Koka upp vatten, grovt salt och rörsocker i en kastrull och rör om tills salt och socker löst sig. Kyl i kallt vattenbad. Lägg kycklingfiléerna i en bunke och häll över den kalla lagen. Låt stå 4-6 timmar i kylen. Häll av lagen.

  2. Kokning: Koka upp vatten, skalad och skivad morot, skalad och delad lök, persiljekvistar, timjan, vitpepparkorn och lagerblad i en gryta. Lägg ner kycklingfiléerna och låt grytan koka upp och sedan sjuda på svag värme, cirka 20 minuter.
  3. 
3 Ställ grytan i kallt vattenbad och kyl den. Lägg över kycklingen med kokspadet i en bunke med lock och ställ i kylen 6 timmar. Så här långt kan du förbereda.

  4. Häll av kokspadet och torka av filéerna. Skär upp kycklingen i 1/2 centimeter tjocka skivor och lägg upp på serveringsfat.

  5. Mixa samman färskost, crème ­fraiche, mynta, strimlat citronskal och citronsaft till en kräm. Smaka av med salt och peppar. Så långt kan du förbereda.

  6. Bred krämen över filéerna och ­garnera med strimlat citronskal och mynta. Servera med kokt, grön ­sparris och färskpotatis.