Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kycklingfärsfyllda gula lökar med tomatconcassé

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 6-8 jämnstora gula lökar

Fyllning

  • 1/2 dl fullkornsbulgur
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 dl hackat inkråm från lökarna
  • 400 g kycklingfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1/2 tsk hackad rosmarin
  • 1 tsk hackad salvia
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl riven lagrad hårdost

Concassé

  • 2 dl hackat inkråm från lökarna
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk torkad körvel

Till garnering

  • färsk rosmarin och salvia

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär av toppen och en bit vid rotfästet på lökarna. Förkoka lökarna, tre i taget, på en tallrik. Täck med och lock i mikron och tillaga på 750W, cirka 3 minuter. Låt dem svalna. Gröp ur inkråmet på lökarna med hjälp av kuljärn (eller en tesked) – men spara yttersta delen. Hacka inkråmet från lökarna, som ska användas i fyllningen och till tomatconcassén.
  2. Fyllning: Lägg bulgurn i en skål och häll över kokande vattnet. Låt svälla 10 minuter. Blanda hackat inkråm från lökarna med kycklingfärs, bulgur, salt, peppar, rosmarin, salvia och grädde. Rör om till en jämn smet. Fyll lökarna med färsen och lägg dem i en smord ugnssäker form. Fördela riven ost på toppen.
  3. Tomatconcassé: Fräs lök och vitlök i en gryta med olivolja, tills löken är mjuk, cirka 3 minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och socker. Rör om och koka på låg värme, cirka 10 minuter. Smaka av salt, peppar och körvel. Skeda concassén vid sidan om lökarna. Ugnsbaka i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.