Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kyckling orange county med rosmarin & apelsin

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 1 hel kyckling, gärna gårdskyckling
  • 1 ⁄2 apelsin
  • 1 ⁄2 gul lök
  • 3 kvistar rosmarin
  • salt
  • peppar

Ugnsrostade betor

  • 5 gulbetor
  • 5 polkabetor
  • 1 rödlök
  • 1 msk raps- eller olivolja
  • 4 kvistar rosmarin
  • seltin

Apelsin- & vitlökssås

  • 2 dl lätt-crème fraiche
  • 1 ⁄2 apelsin, finrivet skal
  • 1 ⁄2 tsk flytande honung
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

Till garnering

  • färsk rosmarin
  • rivet apelsinskal
  • torkad chili

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Skär apelsinen i skivor och löken i klyftor.
  3. Fyll kycklingen med apelsin, lök och rosmarin. Salta lätt och peppra.
  4. Tillaga kycklingen mitt i ugnen i cirka 50–60 minuter beroende på hur stor den är.
  5. Tvätta under tiden betorna och skär dem i 1⁄2 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Skala rödlöken, skär den i klyftor och lägg på samma plåt som betorna. Ringla över oljan och repa över rosmarin.
  7. Ta ut kycklingen ur ugnen och täck med aluminiumfolie.
  8. Höj ugnstemperaturen till 225 grader och sätt in plåten med betor och rödlök i cirka 15–20 minuter. Strö över lite seltin.
  9. Rör under tiden ihop ingredienserna till såsen. Spara lite rivet apelsinskal till garnering.
  10. Garnering: Garnera kycklingen och betorna med färsk rosmarin. Såsen garneras med apelsinskal och bitar av torkad chili.