Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kyckling med citron och örter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 st gårdskyckling, (1,2-1,4 kg), urtagen och skjöld
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1,5 dl färsk persilja, färsk repad + basilika
  • 4 msk olivolja
  • 1 st citron
  • 3 st färsk rosmarin, kvistar
  • 1 dl vitt vin

Så här gör du

  1. Dra upp skinnet på bröstsidan och lossa genom att sticka in ett finger på var sida om mitten. Peta in hackade örter. Droppa i lite olivolja.
  2. Gnid kycklingen invändigt med salt. Skölj och dela citronen. Stoppa in citronhalvorna och rosmarinkvistarna i kycklingen.
  3. Bind upp kycklingen ordentligt med bindgarn.
  4. Skär två djupa snitt med en vass kniv i varje kycklinglår, så värmen kan tränga in bättre i köttet.
  5. Använd händerna och gnid in hela kycklingen med olivolja och krydda den utvändigt med generöst med salt och nymalen svartpeppar.
  6. Lägg briketter på sidorna och en aluminiumform i mitten. Häll vin i formen, vänta på glöden, placera kycklingen på gallret över formen. Grilla under lock i cirka 1 timme.