Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kummindoftande bröd med mandel

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 1 1/4 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 1/4 dl filmjölk
  • 1/2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 1/4 dl rågmjöl
  • 1 1/2 dl rågsikt
  • 1 dl mandel
  • 1 tsk kummin
  • 25 g mjukt smör
  • 2 1/2-3 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Lös jästen i fingervarmt vatten. Blanda i filmjölken och honungen.
  2. Tillsätt salt, rågmjöl, rågsikt, mandel, kummin och det mjuka smöret klickvis. Tillsätt vetemjölet, lite i taget tills degen blir smidig och släpper ifrån kanterna. Arbeta degen minst 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand.
  3. Låt degen jäsa cirka 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Forma degen till ett jämnt bröd och låt jäsa till det dubbla, cirka 15 minuter.
  5. Snitta brödet i valfritt mönster och pensla det med vatten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills innertemperaturen mäter 97 grader. Ta ut brödet och låt svalna på galler.