Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kryddig rödkål

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer (eller 8-10 på en julbuffé)
  • 1/4 rödkålshuvud
  • 2 äpplen, gärna cox orange
  • 2 msk smör
  • 2 msk gelé av svarta vinbär, röda vinbär, rönnbär eller äpple
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 0 ,5 dl portvin
  • 0 ,5 dl svartvinbärssaft
  • 6 st kryddpepparkorn, stötta i mortel
  • 10 svartpepparkorn, stötta i mortel
  • 1-2 krm mald kryddnejlika
  • 1/2 tsk torkad ingefära, malen
  • 2 msk cidervinäger
  • saften av 1 apelsin
  • finriven zest av 1 apelsin (det yttersta skalet på apelsinen)

Så här gör du

  1. Hyvla kålen tunt på mandolin eller med osthyvel
  2. Skala, kärna ur och skiva äpplena.
  3. Hetta upp en traktörpanna eller tjockbottnad gryta och smält smöret.
  4. Fräs kål och äpplen i några minuter. Blanda i alla de övriga ingredienserna utom apelsinzesten och låt puttra under lock på medelsvag värme i cirka 40 minuter eller tills alltihop mjuknat och kokat ihop. Smaka av med salt, sirap och vinäger och blanda sist i apelsinzesten. Servera varm eller ljummen.