Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krusbärs- och mullbärsstrudel

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

10 portioner

DEG

  • 1 liter + 1 1⁄4 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk smält smör
  • 1 krm salt
  • 1 tsk pressad citron
  • 5 dl (300 g) vetemjöl

FYLLNING

  • 5 dl krusbär (tinade frysta funkar)
  • 1 tsk smör till stekning
  • 1 ⁄2 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl torkade mullbär
  • 1 1 ⁄2–2 dl råsocker (beroende på hur sura krusbären är)
  • 1 tvättad lime (skal)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor 1 dl mandelmjöl
  • 75 g smält smör florsocker

Så här gör du

  1. DEG: Koka upp 1 liter vatten, häll över till en bunke. Ställ åt sidan.
  2. Vispa lätt ihop 1 1⁄4 dl vatten, smör, ägg, salt och pressad citron.
  3. Sikta ner mjölet i en bunke, och gör en grop. Rör ner äggblandningen lite i taget i gropen och arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Häll ut vattnet varm. Lägg ner med plastfolie. minuter.
  5. FYLLNING: Värm en panna smöret hastigt, ur bunken, som nu är degen, täck bunken Låt vila i cirka 30 och fräs krusbären i utan att de tar färg.
  6. Häll vattnet över krusbären. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg i frön och stång. Låt koka i någon minut. Sila av vätskan och plocka bort vaniljstången.
  7. Blanda mullbär, råsocker, limeskal, vaniljsocker och kardemumma i en skål. Blanda ner krusbären i mull- bärsblandningen.
  8. STRUDEL: Kavla ut degen till en riktigt tunn rektangel på en kökshandduk med florsocker på. Skär kanterna raka.
  9. Pensla ett tunt lager smält smör på den bortre tredjedelen från dig.
  10. Strö ut mandelmjölet på resten av degen och fördela krusbärs- och mullbärsblandningen på mjölet. Ta hjälp av handduken och rulla en tajt rulle. Låt skarven vara undertill, lägg över på plåt. Pensla med smält smör.
  11. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, pensla då och då med smält smör.
  12. Ta ut ur ugnen och sikta direkt florsocker över. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.
  13. TIPS: Torkade mullbär hittar du i hälsokost­affärer och i vissa livsmedelsaffärer. Jag beställer mina bär från www. superfruit.com.