Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kroppkakor med hetta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 12 st potatisar
  • 2½ dl ekologiskt vetemjöl
  • 1½ tsk salt
  • 2 st ekologiska ägg
  • 200 st sidfläsk (Siljans chark)
  • 2 st gul lök
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm finhackad habanero

Så här gör du

  1. Så här gör du: koka potatisen dagen innan, eller ställ den kallt så den är ordentligt kall. Mosa den med en purepress eller en potatismosare, ska vara fri från bitar. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Bryn blandningen i en stekpanna, tillsätt peppar och habanero. Låt blandningen svalna. Blanda den pressade potatisen med mjöl, ägg och salt. Degen får inte knådas utan arbeta ihop den. Forma potatisdegen med mjöl till en tjock rulle. Skär denna i 12 bitar, rulla, gör en fördjupning och fyll med fläsk/lök blandningen. Forma degen till en rund boll. Koka upp saltat vatten (2 liter) i en rymlig gryta. Lägg i halva mängden kroppkakor åt gången. Låt dom sakta sjuda till de flyter upp, vänta 5 minuter. Ta upp med hålslev. Servera med skirat smör, lingonsylt och nyrivna morötter. Gott med husmanskost!