Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kronärtsskockssoppa med parmaskinkachips

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 gula lökar
  • 600 kokta kronärtskocksbottnar, tinade + 300 g potatis eller 300 g kokta kronärtskocksbottnar + 600 g potatis
  • 3 msk olivolja till stekning
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • cirka 1 1/4 liter kokande vatten
  • salt och peppar

Till servering och garnering

  • 4 skivor parmaskinka
  • 4 marinerade kronärtskockor, hela eller i klyftor (kan uteslutas)
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skär kronärtskocksbottnarna i bitar. Skala och skiva potatisen.
  3. Fräs lök och kronärtskocka i oljan, i en kastrull eller gryta, utan att de tar färg i cirka 3 minuter. Smula ner buljongtärningarna och fräs cirka 1⁄2 minut. Lägg i potatisen, tillsätt cirka 7 dl av vattnet så att det täcker grönsakerna och koka soppan tills grönsakerna är helt mjuka, i cirka 25 minuter.
  4. Ta soppan från värmen och mixa med stavmixer direkt i kastrullen/ grytan. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp soppan under omrörning och sjud i cirka 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Håll soppan varm.
  5. Värm ugnen till 175 grader. Lägg parmaskinkan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 5–10 minuter eller till skinkan blivit krispig som chips.
  6. Skär hela marinerade kronärtskockor i klyftor. Fräs dem krispiga i oljan i cirka 3 minuter.
  7. Fördela soppan i skålar. Toppa med den frästa kronärtskockan. Salta, peppra och servera med parmaskinkachips.