Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kronans kaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Förr blandade man ofta potatis i bröd och kakor i nödtid. Kronans kaka är en riktig klassiker, den publicerades första gången 1903, i första upplagan av Hemmets kokbok. En fräsch citronsås smakar gott till.

Ingredienser

10 bitar
  • 1,5 dl mandel, cirka 100 g
  • ev bittermandlar, 2-3 st
  • 2 st kokta kalla potatisar, av mjölig sort
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 st ägg

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund slät form.
  2. Mal mandeln och eventuellt bittermandeln. Riv potatisen på rivjärnets fina sida.
  3. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda i mandel och potatis. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen 40–50 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Servera kakan ljummen tillsammans med citronsåsen.
Du kanske även gillar