Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krispiga filodegstarteletter med äpple

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 st
  • 15 ark filodeg
  • 100 g smör, smält och rumsvarmt till pensling

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 1 citron, färskpressad saft
  • ca 1 dl strösocker
  • 1 rosmarinkvist, plockade blad

Garnering

  • 1 msk florsocker

Så här gör du

  1. Klyfta, kärna ur och tärna äpplena. Blanda äppeltärningar, citronsaft och 4 msk strösocker i en stekpanna och fräs under omrörning på ej för stark värme tills äpplena mjuknar utan att bli mosiga, cirka 10 minuter, tiden beror på äppelsort.
  2. Rör om då och då. Låt kallna. Smaka av med mera socker. Blanda i rosmarinblad.
  3. Pensla 5 filodegsdegark, ett i taget, med smält smör, och lägg ihop dem på ett bakbord (låt resten av arken ligga i en plastpåse, så att den inte torkar ut). Stansa eller klipp ut 2 rundlar, cirka 18 cm i diameter. Ta bort överflödig deg. Den överflödiga degen kan gräddas och serveras som t ex krispigt smul till en soppa eller gryta.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Lägg på fyllningen i mitten av rundlarna. Vik upp och lägg degen i veck över och runt fyllningen (se bild) och lägg tarteletterna på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med de resterande degarken och fyllningen.
  6. Pensla tarteletterna med smält smör och grädda dem i nedre delen av ugnen tills de har fått fin färg, 10–15 minuter.
  7. Garnera tarteletterna med siktat florsocker.