Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krispig & krämig Janssons med färsk dill

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Den knaperfrästa potatisen gör frestelsen lite krispig. Minska gräddningstiden genom att varva varm potatis och grädde. Färsk dill står för den fräscha smaken.

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 2 stora gula lökar
  • 10-12 medelstora potatisar
  • 4-5 msk smör & rapsolja till stekning
  • salt & peppar
  • 2 burkar ansjovisfiléer, à 125 g
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 1 msk ansjovisspad
  • 1 msk smör
  • 3-4 msk ströbröd
  • 4 msk finhackad dill

Så här gör du

  1. Skala och skiva löken. Skala och skär potatisen i smala strimlor.
  2. Fräs löken i 1-2 msk av smör & rapsoljan i en panna, cirka 3 minuter. Ta upp löken på en tallrik. Fräs potatisstrimlorna krispiga i resten av smöret, gärna i 2 omgångar, cirka 10 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Koka upp grädde och ansjovisspad.
  5. Varva potatis, lök och ansjovis i 3 lager i en smord och bröad gratängform. Ringla den varma grädden mellan lagren. Grädda i mitten av ugnen tills Janssons fått fin färg och är genomgräddad, cirka 20 minuter.
  6. Garnera med dill.