Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämig risotto med svamp

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 81 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 30 g torkad blandad skogssvamp
  • 1 l kokhett vatten
  • 2 tärningar svamp- eller kycklingbuljong
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 medelstor lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 fänkålshuvud
  • 3 1/2 dl arborioris
  • 1 1/4 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 150 g blandad skogssvamp
  • 1 dl fint riven parmesan
  • salt & nymalen svartpeppar
  • extra parmesan att strö över vid servering
  • oregano

Så här gör du

  1. Lägg den torkade svampen i en stor skål och tillsätt det kokande vattnet. Låt dra i cirka 5 minuter. Lyft upp svampen och låt den rinna av, spara vattnet. Tillsätt buljongtärningarna.
  2. Skala och hacka lök, vitlök och fänkål fint. Smält smör och olja i en rymlig gryta och fräs grönsakerna någon minut under omrörning. Tillsätt riset och blanda om. Sänk värmen till medelhög.
  3. Häll på vinet och fortsätt röra. Tillsätt sedan 2 1/2 dl av buljongen och rör tills den sugits upp av riset. Fortsätt att tillsätta buljong, lite i taget under om-rörning, tills riset är mjukt men med en liten kärna i mitten. Det tar cirka 15-20 minuter.
  4. Fräs den blandade skogssvampen i smör tills den är gyllene. Salta och peppra. Blanda därefter ner den i risotton tillsammans med den av- runna torkade svampen.
  5. Tillsätt riven parmesan och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Toppa risotton med oregano och flagad parmesan.
2 kommentarer om "Krämig risotto med svamp"
  • Mitt Kök
    Mitt Kök

    Hej! Ja, precis – det ska vara 1 liter vatten. Vi lägger till det i receptet direkt, tack för att du uppmärksammade det och lycka till med risotton! 🙂 /Stina, webbredaktör Mitt Kök.