Blomkålspaj med parmesan och rostad blomkål

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
8 portioner
- 5 dl vetemjöl
- 200 g tärnat kylskåpskallt smör
- 1 dl iskallt vatten
Fyllning:
- 2 blomkål à cirka 500 g
- 3 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
Äggsmet:
- 4–5 dl riven ost, gärna port salut eller västgötakloster
- 4 ägg
- 4 dl grädde
- cirka ½ tsk salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
Till garnering:
- hackad persilja
- riven parmesan
Så här gör du
- Mixa ihop mjölet och smörtärningarna i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, så att den kommer upp på formens kanter. Ställ kallt i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ansa blomkålen och skär den i skivor. Dela skivorna i mindre buketter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Toppa med smulat flingsalt. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten.
- Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
- Lägg hälften av blomkålen i pajen, fördela över hälften av ägg- och ostsmeten. Lägg på resterna av kålen och fördela över resten av smeten.
- Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Sätt pajen på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg, cirka 35 minuter.
- Garnera med persilja och parmesan.

Du kanske även gillar