Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämig paj med rostad blomkål

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Det är aldrig fel tillfälle för en god paj – här är en variant med rostad blomkål som toppas med persilja och parmesan.

Ingredienser

8 portioner
  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g tärnat kylskåpskallt smör
  • 1 dl iskallt vatten

Fyllning:

  • 2 blomkål à cirka 500 g
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Äggsmet:

  • 4–5 dl riven ost, gärna port salut eller västgötakloster
  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • cirka ½ tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Till garnering:

  • hackad persilja
  • riven parmesan

Så här gör du

  1. Mixa ihop mjölet och smörtärningarna i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, så att den kommer upp på formens kanter. Ställ kallt i cirka 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Ansa blomkålen och skär den i skivor. Dela skivorna i mindre buketter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Toppa med smulat flingsalt. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  4. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten.
  5. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
  6. Lägg hälften av blomkålen i pajen, fördela över hälften av ägg- och ostsmeten. Lägg på resterna av kålen och fördela över resten av smeten.
  7. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Sätt pajen på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg, cirka 35 minuter.
  8. Garnera med persilja och parmesan.