Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämig köttfärspaj med grönpeppar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 163 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3-4 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 1 salladslök
  • 2 röda paprikor
  • 4 msk majsolja
  • 1/2 msk grönpeppar i vinägerlag (finns på burk)
  • 500 g köttfärs, gärna högrevsfärs
  • 1-2 krm salt

Äggsmet

  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1/2 tsk strösalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl riven ost

Till gräddning

  • 1 ark aluminiumfolie
  • smör

Potatisgarnering

  • 3-4 medelstora mjöliga potatisar
  • 2-3 msk olivolja

Till servering

  • 1 ask cocktailtomater, ca 250 g
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Pajdeg: Mixa ihop mjöl och smöret skuret i bitar i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt vattnet medan maskinen blandar och mixa ihop till det formas en deg. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt cirka 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord, den ska vara cirka 3 millimeter tjock. Tryck ut den i botten och på kanterna i en i en pajform eller panna, cirka 22 centimeter i diameter, så att den hänger lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och förgrädda cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  4. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
  5. Fyllning: Ansa och skiva löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i små skivor. Fräs det skivade i hälften av oljan cirka 3 minuter. Tillsätt grovstött grönpeppar, utan lagen, och fräs cirka 1/2 minut. Ta upp det frästa på en tallrik.
  6. Fräs färsen grovsmulig i resten av oljan och stek den tills den fått fin färg, rör om då och då. Blanda i den frästa löken och paprikan. Smaka av röran med salt.
  7. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Blanda i osten.
  8. Varva färsröra och äggsmet i pajskalet, med äggsmeten överst. Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
  9. Gör potatisgarnering under tiden. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, använd gärna mandolin. Fräs potatisen halvmjuk i oljan, cirka 5 minuter.
  10. Ta ut pajen. Ta bort folien och kasta den. Toppa pajen med potatisen och grädda i nedre delen av ugnen ytterligare 15 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt pajen vila cirka 20 minuter innan den serveras.
  11. Fräs cocktailtomaterna i oljan cirka 5 minuter. Krydda med flingsalt och servera till pajen.

Nyhet! Köpklara recept.

Gillar du det här receptet? Nu kan du enkelt köpa hem alla ingredienser direkt till din dörr! Läs mer om köpklara recept.

Nyhet! Köpklara recept.

Det går ännu inte att köpa hem ingredienserna till just det här receptet, men du hittar många andra köpklara recept här.

2 kommentarer om "Krämig köttfärspaj med grönpeppar"
  • Mats Högblom
    Mats Högblom

    Jättegott!
    Tyvärr förefaller den som gjort receptet vara en större tidsoptimist än jag!
    Efter att ha fixat degen skall den vara 20 minuter i kylen (sedan skall man få ut den i pajformen), in i ugnen i 15 minuter, ut och svalna, därefter grädda 40 minuter, ut och lägg på potatis, in igen 15 minuter, vila 20 minuter.
    Med lite tid för att arbete så får jag det till närmare 2½ timma, inte 45 minuter.
    Nästa gång jag gör denna pajen, skall jag göra lite mer pajdeg, hälften så mycket köttfärs (trots att jag är en ”kött-gubbe) och lite mer äggsmet (men inte mer ost).
    Så tycker Mats

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Mats Högblom

      Hej Mats,
      Tack för dina tips och kul att du gillar pajen. Tidsangivelsen är tillagningstid, inte tid i kylskåp, under bakduk eller i ugnen.

      Mvh Mitt kök-redaktionen