Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämig körsbärs­tomatpaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer

Pajdeg med kesella

  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1 dl kesella, drygt

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 2-3 dl ost, smakrik, typ västerbotten eller cheddar
  • salt och peppar
  • cirka 500 g körsbärstomater

Tomatvinägrett

  • 1 tomat
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 2 msk vitvinsvinäger eller citron
  • 1 1/2 msk honung
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Pajdeg:
  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Lägg skivat smör, mjöl och kesella i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg. Eller blanda alltsammans i matberedare under några sekunder.
  4. Tryck ut degen i en pajform, cirka 26 cm. Nagga botten och kanterna med en gaffel. Ställ in den i kylen i cirka 20-30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i cirka 10-12 minuter.
  5. Fyllning:
  6. Hacka lök och stek i smör eller olja. Låt svalna något.
  7. Vispa samman ägg, mjölk, riven ost och salt och peppar. Blanda ner löken i smeten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  8. Placera körsbärstomaterna i smeten med den gröna kvisten uppåt. Grädda i cirka 25-30 minuter. Servera med grönsallad och tomatvinägrett.
  9. Tomatvinägrett
  10. Hacka tomaten grovt. Blanda alla ingredienserna i en skål och mixa med stavmixer tills vinägretten blivit jämn och fin. Häll den på salladen strax innan servering.