Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kolapaj – lyxigt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 25 st har redan röstat

Krämig kolapaj med nötter och hallon på toppen.

Ingredienser

10 bitar

Chokladbotten:


  • 300 g cookies med chokladbitar

  • 125 g smör

  • 2 dl vetemjöl

  • 1/2 dl socker

  • 1 tsk vaniljsocker


Kola:


  • 1 1/2 dl socker

  • 1 1/2 dl ljus sirap

  • 1 1/2 dl vispgrädde

  • 150 g smör


Chokladkola:


  • 1 1/2 dl socker

  • 1 1/2 dl ljus sirap

  • 1 1/2 dl vispgrädde

  • 150 g smör

  • 2 msk kakao


Garnering:


  • 2 dl grädde

  • 1 tsk vaniljsocker

  • pekannötter
  • 
hallon


Så här gör du

  1. Smält smöret och låt det svalna.

  2. Mixa cookies i en hushållsmixer. Tillsätt smör, vetemjöl socker och vaniljsocker. Tryck ut degen i en form med avtagbar kant. Låt stå svalt i cirka 30 minuter.

  3. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 175 graders värme. Tag ut och låt pajskalet svalna.

  4. Koka socker, sirap, vispgrädde i en kastrull i cirka 10 minuter. Gör kulprovet för att se om kolan är färdig. Den ska bli stel, men inte hård. Klicka smör i kastrullen.

  5. Häll kolan i pajskalet och ställ kallt så kolan stelnar.

  6. Koka chokladkolan på samma sätt som kolan. När den första kolan stelnat häller du över chokladkolan och låter detta svalna.

  7. Vispa 2 dl grädde med 1 tsk vaniljsocker och bred ut över kakan. Garnera med pekannötter och hallon lagom till servering.