Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Crème brûlée – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 35 st har redan röstat

Crème Brûlée är enkelt och går snabbt att göra. Här är ett klassiskt recept som kommer göra succé som efterrätt på din middag eller till ett lite lyxigare fika. Du kan förbereda din crème brûlée dagen innan om du vill. När det är dags att servera som dessert är det bara att bränna sockret så att ytan blir knäckig och karamellig. Det är så gott!

Ingredienser

4 portioner
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 7 äggulor
  • 1 1/4 dl strösocker
  • Socker eller råsocker till bränning

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på cirka 100 grader.
  2. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull.
  3. Häll på mjölken och grädden. Koka upp och låt svalna. Sila bort vaniljstången.
  4. Blanda vaniljgräddmjölken med äggulorna och sockret. Vispa.
  5. Häll upp i formar (gärna låga och vida), sätt formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen tills bruléerna stannat (ställ formarna i en långpanna med hett vatten om du inte har varmluftsugn). Det tar lite olika lång tid beroende på vad man använder för formar, men räkna med minst 45-60 minuter om du använder låga formar. När man skakar på formen ska det inte dallra för mycket i mitten.
  6. Låt brûléerna svalna. Sätt in dem i kylen, gärna över natten. De ska vara kalla i mitten när de serveras.
  7. Täck med strösocker eller råsocker och bränn av ytan med en gasolbrännare. Extra lyxigt blir det om man serverar med lättvispad grädde, vaniljglass och färska bär.
5 kommentarer om "Crème brûlée – klassiskt recept"
  • 123qwe456
    123qwe456

    Ett allvarligt fel i receptet är upptäckt! 10 gr äggula räcker inte att få det hela att koagulera. Ska nog stå 100 gr. Ändra omgående på det innan fler personer råkar illa ut.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till 123qwe456

      Hej! Du har helt rätt. Vad fint av dig att meddela oss så snabbt. Nu är det ändrat.
      Ber verkligen om ursäkt om vi förstörde din dessert. Vi skickar dig gärna en kokbok som tack och förlåt. Mejla din adress till julia.wiberg@expressen.se så skickar vi den till dig.

  • TinaOl
    Lina0614

    Jag skulle vilja fråga om det skall vara till 1 person, det måste väl vara till 4-6 st?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lina0614

      Hej Lina,
      Du har helt rätt. receptet är tänkt för 4-6 personer, beroende på hur stora formar man använder. Nu ska detta vara förtydligat i receptet.
      Med vänliga hälsningar
      Mitt kök-redaktionen

  • Marie Ekholm
    Marie Ekholm

    det kan ju inte vara 100grader… nu sitter jag här med ikke färdiga bruleer, provar höja till 150grader