Krämig kantarellpaj

HELÉN PE
Ingredienser
8 portioner
- Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 150 g kallt smör, tärnat
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 1 stor finhackad gul lök, eller 2 små
- 300 g kantareller
- 1 msk smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 ,5 dl standardmjölk
- 2 äggulor
- 1 ägg
- salt
- peppar
- 150 g riven lagrad ost, gärna cheddar
- salt
- nymalen svartpeppar
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare och kör tills det går samman till en deg. Svep in degen i plastfolie och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
- Ta ut degen och kavla eller tryck ut den i en smord pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Låt vila i kyl ytterligare 20 minuter.
- Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut pajskalen och sänk värmen till 175 grader.
- Fyllning: Hetta upp en stekpanna med smöret och lägg i kantareller och hackad gul lök. Stek tills vätskan som kantarellerna släpper har försvunnit.
- Vispa samman grädden och mjölken med ägget och gulorna. Rör i osten och smaka av med salt och peppar.
- Lägg kantarellerna i det förgräddade pajskalet och slå sedan på vätskan så att svampen täcks.
- Baka pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter eller tills pajen har "stannat".

Du kanske även gillar
Populära recept