Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämig kantarellpaj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kallt smör, tärnat
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 1 stor finhackad gul lök, eller 2 små
  • 300 g kantareller
  • 1 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ,5 dl standardmjölk
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • salt
  • peppar
  • 150 g riven lagrad ost, gärna cheddar
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare och kör tills det går samman till en deg. Svep in degen i plastfolie och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
  2. Ta ut degen och kavla eller tryck ut den i en smord pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Låt vila i kyl ytterligare 20 minuter.
  3. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut pajskalen och sänk värmen till 175 grader.
  4. Fyllning: Hetta upp en stekpanna med smöret och lägg i kantareller och hackad gul lök. Stek tills vätskan som kantarellerna släpper har försvunnit.
  5. Vispa samman grädden och mjölken med ägget och gulorna. Rör i osten och smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg kantarellerna i det förgräddade pajskalet och slå sedan på vätskan så att svampen täcks.
  7. Baka pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter eller tills pajen har "stannat".