Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämig gratäng med skinka och bacon

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 500 g morötter

  • 2 palsternackor, cirka 250 g

  • 1 sötpotatis, cirka 200 g

  • 1 liten rödlök

  • 3 msk olivolja

  • salt, peppar

  • 1 påse spenat, 150 g

  • 1 tsk smör

  • 8 skivor skinka

  • 4-6 skivor bacon

  • 1 sats gratängsås


Gratängsås, cirka 5 dl

  • 25 g smör

  • 1 1/2 msk vetemjöl

  • 2 1/2 dl hönsbuljong på tärning

  • 2 1/2 dl mjölk


Så här gör du

  1. Smält smöret. Blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljongen och mjölken under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1-3 minuter.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva rotfrukterna, potatisen och löken. Blanda ­rotfrukter och potatis med oljan på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Rör om 1-2 gånger under tiden.

  3. Fräs spenaten i smöret cirka 1 minut. Låt svalna och krama ur vätskan.

  4. Blanda rotfrukterna och sötpotatisen, ­spenaten och löken i en ugnssäker form. Ringla över såsen och blanda försiktigt. Lägg i skinkan och baconskivorna, delade i mindre bitar.
  5. Sätt formen i nedre delen av ugnen 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.