Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämig fiskgryta med lax, torsk & fänkål

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Det doftar ljuvligt av fiskfond, grädde och en skvätt vitt vin. Fänkål blir så gott tillsammans med torsk, lax och räkor. Skålen fodras med färsk bladspenat som långsamt mjuknar av värmen i soppskålen.

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 2 –3 torskryggsfiléer
  • 2 bitar fryst laxfilé, tinad
  • 1 stort eller två mindre fänkålsstånd
  • 1 ⁄2 liter fiskfond (fiskbuljong)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ⁄2 dl vitt vin
  • salt
  • peppar
  • 1 dl skalade räkor

Tillbehör

  • 1 påse bladspenat
  • några kvistar grönt från fänkålen
  • 1 röd paprika, tunna strimlor

Så här gör du

  1. Dela fänkålen på mitten och skär den sedan i tunna skivor tvärs över. Spara gärna det gröna på toppen till dekoration.
  2. Dela fisken i stora tärningar.
  3. Koka upp fiskfonden och låt fänkålen långsamt puttra i fiskfonden i 10 minuter eller tills fänkålen känns mjuk.
  4. Sila av fiskfonden och lägg fänkålen åt sidan. Vispa ihop fonden med crème fraiche, vispgrädde och vitt vin och låt det hela koka upp. Krydda med salt och peppar.
  5. Lägg tillbaka fänkål i fonden tillsammans med fisk och räkor och låt puttra på svag värme i 10 minuter eller tills torsken är genomkokt och laxen fortfarande har en rå kärna.
  6. Servering: Lägg upp grytan i djupa tallrikar som fodrats med en näve bladspenat. Toppa med grönt från fänkålen och paprika.