Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämbullar med blåbär & vanilj

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

25 st
  • 1 pkt jäst
  • 5 dl mjölk
  • 4 msk flytande honung
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 4 dl fullkornsdinkel
  • 5-6 dl siktat dinkelmjöl
  • 5 dl vetemjöl special (eller ytterligare 5 dl siktat dinkelmjöl)

Fyllning

  • fast blåbärssylt
  • vaniljkräm (t ex. Oatlys havrevaniljkräm eller annan fastare kräm)

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält kokosoljan och häll sedan i mjölken, värm till 37 grader. Späd ut jästen med lite av degspadet och rör runt tills det lösts upp. Häll sedan i resten av degspadet. Tillsätt salt, honung och vaniljpulver och rör runt lite lätt. Blanda ner mjölerna lite i taget och bearbeta degen väl tills degen inte längre är klibbig. Var dock försiktig så att degen inte blir torr och tråkig! Täck skålen med en bakduk och låt jäsa minst 30 min.
  2. Kavla ut degen till 2-3 rektanglar och skär sedan i 10x10 cm stora bitar. Lägg ca 1 tsk blåbärssylt mitt på och forma en liten "krater" i mitten av sylten som du fyller med vaniljkräm. Gör ett litet degknyte genom att knåpa ihop kanterna noga på degen så att den omfamnar sylten/krämen. Lägg knyterna i bullformar med den släta sidan upp.
  3. Sätt ugnen på 225-250 grader. Låt jäsa ytterligare 30-40 min under bakduk och pensla sedan med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. Låt svalna under bakduk och avnjut sedan i trevligt sällskap!